Start

Wat is

Wie is

Filmpje

Voor wie

Tarieven

Contact

Cadeaubon v.a. 25,—

Aanbieding

Vragen?

Wellness Massage Uithoorn

Niet meer mogelijk:

sauna uithoorn
sauna mijdrecht
sauna aalsmeer

alleen in combinatie met een massage

Lijkt het je fijn om naast je massage ook heerlijk te genieten van de weldaad die de stoomsauna geeft? Of heb je minder affiniteit met de grotere wellness-centra of grootschalige saunacomplexen en wil je liever in een kleinschalige omgeving met persoonlijke zorg en aandacht genieten van massage in combinatie met saunagang?

Dan is de stoomsauna de ultieme oplossing voor jou!!

Over de Weldaad van Stomen


Het inhaleren van deze bijzonder vochtige lucht is een verfrissende en ontspannende ervaring. Stomen stimuleert de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen. Doordat het de interne lichaamstemperatuur verhoogt heeft het o.a. een verlichtend effect bij verkoudheid.

De effecten:

· Ontspant je spieren

· Je huid voelt zachter aan

· Reinigt je huid

· Zorgt voor een betere doorbloeding

· Milde uitwerking op de luchtwegen


Verschil ten opzichte van een gewone sauna:

Vergeleken met een ’droge’ sauna, kent het stoombad twee grote verschillen: de temperatuur en de lucht- vochtigheidsgraad. Waar een sauna makkelijk 90°C bereikt, komt een stoombad niet hoger dan 50°C (gevoelsmatig echter evenzeer heet!), terwijl de luchtvochtigheidsgraad meer dan 80% bedraagt.

Je neemt zittend plaats in de stoomcabine. Een stoomsessie duurt 20 minuten. Daarna spoel je je zo koel mogelijk af met de handdouche of de regendouche.

Handdoeken, badjas, slippers (disposible), Kneipp douchegel en shampoo staan vrij ter beschikking.

Algemene informatie over stoomsaunagebruik: (bron: Nederlandse Saunavereniging www.nsv.nl )

Het tegenwoordige stoombad is een rechtstreekse voortzetting van het Caldarium in de Romeinse Thermen of de vochtig/ warme ruimte in een Hammam van de Moslims. Het stoombad heeft een milde aangename uitwerking, vooral op de luchtwegen, die door de warme stoom fijn “losgemaakt” worden. Een milde warmteprikkel verspreidt zich over het gehele lichaam. Deze warmte voelt heel anders aan dan in de droge sauna.

Dat komt omdat in de ‘droge’ sauna warmteoverdracht plaatsvindt door middel van Infrarode straling. In de stoomcabine gebeurt dit door het vrijkomen van condenswater.

Net als de droge sauna zorgt het stoombad zo voor opwarming van het lichaam. Na een verblijf van ongeveer een kwartier in het stoombad blijkt de lichaamstemperatuur even hoog te zijn als na een kwartier in de droge sauna, terwijl de luchttemperatuur daar toch zo’n 50 graden hoger is. Dit is te verklaren door het feit dat in de droge sauna een grote verdamping van zweet op de huid plaatsvindt, waardoor de huid gekoeld wordt. Verdamping van zweet is in het stoombad niet mogelijk omdat daarvoor de luchtvochtigheid te hoog is.

Omdat er bij het verblijf in het stoombad een verwarming van het lichaam tot boven de normale 37 graden Celsius optreedt (deftig gezegd een hyperthermie) moet ook het stoombad, net als de sauna, worden onderbroken door afkoelingen en rustperioden.

Inmiddels kennen we door bijna 1000 artikelen en een aantal proefschriften de positieve werkingen van een saunabad. Toch kan ik me voorstellen dat je niet begrijpt hoe het lichaam de extreme temperatuur kan verwerken. Normaal zal het lichaam via reflexen de nodige maatregelen nemen om de kerntemperatuur vast te houden. Ondanks een uitwendige temperatuurstijging van 10 graden Celsius blijkt de kerntemperatuur (rectaal gemeten) slechts een halve graad te zijn opgelopen. Het warmtecentrum reageert op de temperatuur van het bloed en daardoor zal er een vasodilatatie (verwijden van de bloedvaten) in de huid optreden. De grotere bloedstroom wordt ondersteund door een snellere hartwerking. De bloeddruk daalt enigszins. Bovendien zullen de zweetklieren in werking komen.

Ook de ademhaling draagt een steentje bij: door een versnelling van de ademhaling wordt het vochtverlies bevorderd. Door de hogere buitentemperatuur hoeft het lichaam zelf minder warmte te produceren om te functioneren.  Dit is waar te nemen door een verminderd gebruik aan zuurstof, het essentiële element voor verbranding en een verlaging van de koolzuurproductie. Is de warmtetoevoer nu in evenwicht met de warmteafvoer, dan is er niets aan de hand. Alleen een langdurige warmtetoevoer en de productie van warmte door het lichaam zoals bij arbeid, zal roet in het eten gooien. De kern raakt oververhit en dat is iets wat het lichaam met name de hersenen niet kunnen verdragen. In de sauna zal zoiets echter nooit gebeuren. We blijven er maar een korte tijd en verrichten er uiteraard geen arbeid. Bovendien wordt de warmteafgifte niet gehinderd door kleding.

In de saunacabine zelf vindt een grote warmtetoevoer plaats. Het lichaam zal reageren met de eerder genoemde maatregelen. Na 8 tot 12 minuten is de huidtemperatuur gestegen met 10 graden Celsius, terwijl de kerntemperatuur met een halve graad is verhoogd. De hoeveelheid zuurstof in het bloed is gestegen. De hoeveelheid koolzuur neemt af, evenals de hoeveelheid uitgeademde koolzuur. De vrijmaking van energie is dus afgenomen. Voor de zittende saunaganger is dit niet erg tijdens de normale duur van zijn cabineverblijf.
Een verstandige saunaganger verlaat de cabine wanneer hij die behoefte voelt opkomen. Hij heeft dan een verlaagde bloeddruk, een versnelde pols, een roze gekleurde huid en hij zweet.

Bij een plotselinge toevoer van koudeprikkers, zoals de koude regendouche, zal een vasoconstrictie plaatsvinden van de capillaire bloedvaten in de huid. Het gevolg is een verkleining van het stroombed van het bloed, waardoor een plotselinge systolische en diastolische bloeddrukverhoging plaats vindt.

Het is dan ook niet aan te bevelen voor mensen die al lijden aan een hoge bloeddruk of aan bepaalde hartaandoeningen. Een gezond hart zal er echter niet slechter van worden. Het hart past zich aan door langzamer te gaan kloppen. Warmtetoevoer is er nu niet meer, echter de kerntemperatuur is nog te warm. Deze warmte wordt afgevoerd via de onderhuidse bloedvaten en ook via de longen, die koele buitenlucht opnemen en zodoende de warmte van het lichaam opnemen. De energieremming in de kern wordt zo langzamerhand opgeheven en de normale regeling van het milieu interieur is weer van start gegaan. Uiteraard kan de afkoeling ook geleidelijker plaats vinden, wat een mindere belasting voor het hart betekent: afkoelen met behulp van een lauwe handdouche op de benen.

De stofwisseling in het lichaam zal zich herstellen. De bloeddruk komt weer terug op de beginwaarden. Houdt men zich aan de gevestigde saunaregels dan blijkt een saunabad een gezonde bezigheid voor gezonde mensen.

Kan iedereen een saunabad nemen?

Uit voorgaande blijkt, dat door het saunagebruik een vasodilatatie optreedt, waardoor de weerstand in het bloedvatstelsel afneemt. Het hart zal dus minder arbeid hoeven te leveren, wat op zich gunstig is. Het geheel wordt echter negatief beïnvloed doordat het hart door de toegevoerde warmte sneller zal contraheren (samentrekken). De frequentietoename zal een stroomverdubbeling teweeg brengen, maar niet ten koste van een energieverdubbeling. Bovendien moeten we bedenken dat de hartspier zelf ook meer bloed aangevoerd krijgt, door de verwijding van de kransslagaders. Wat heeft dit voor consequenties?

Iemand met een pacemaker wordt een saunabezoek afgeraden. Een pacemaker heeft namelijk zijn eigen ritme en kan door de verminderde vaatweerstand niet reageren met een snellere hartactiviteit. Hartpatiënten met Beta-blokkers worden over het algemeen aangeraden evenmin van de sauna gebruik te maken, omdat het hart niet in staat is een hogere frequentie te leveren.

Mocht een geringe inspanning normaal reeds leiden tot duizeligheid, flauwvallen of sterke toename van de hartfrequentie, is het saunagebruik af te raden. Iemand die een hartinfarct heeft gehad, beschikt nog steeds over het reactievermogen van de hartspier. Het is beslist niet onverstandig om naar de sauna te gaan, maar voor alle zekerheid wachten tot het hart geheel is hersteld.  Bij hoge bloeddruk bestaat niet direct een contra-indicatie. In de opwarmfase daalt ook bij mensen met deze aandoening de bloeddruk. Echter plotseling afkoelen kan gevaarlijke gevolgen hebben. Afkoeling dient dan plaats te vinden door bijvoorbeeld de lauwe (regen)douche, of de lauwe handdouche op de benen.

Mensen die bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken (maar dus geen beta-blokkers) kunnen wel van de sauna gebruik maken. Wel zal de sessie korter moeten duren, omdat zij last kunnen hebben van een te snelle bloeddrukverlaging in de opwarmfase.

Emfyseempatienten: We hebben hier te maken met een verkleining van het ademend oppervlak. Het gevolg is dat in de cabine minder warmte via de longen kan worden afgevoerd. Bij een plotselinge afkoeling zal de bloeddruk in de longen als gevolg van het kleinere vaatbed tot grote hoogte oplopen en een gevaar betekenen voor het rechter atrium van het hart. Mochten deze mensen, evenals die welke chronische bronchitis hebben, toch van de sauna gebruik willen maken, dan is een kortere verblijfsduur en geleidelijke afkoeling noodzakelijk.

Astmapatienten gebruiken vaak luchtwegverwijdende medicamenten. De werking van de sauna doet hetzelfde: door de vochtige warme lucht verwijden zich de luchtwegen. Bij  regelmatig saunabezoek blijkt het aantal astma aanvallen af te nemen!

Bij Reuma, zowel chronische als acute gewrichtsontsteking, heeft saunabezoek vaak een gunstige invloed. Mogelijk heeft een verhoogde cortisonproduktie tijdens het saunabezoek hier een gunstig effect op.

Ischias/zenuwpijnen: Ook hier is vaak vermindering van pijn bij een regelmatig saunabezoek te bespeuren. Een betere doorbloeding en de extra productie van cortison zijn daarvan de mogelijke oorzaken.

Spataderen: Door het slecht functioneren van de kleppen in de venen van de benen, is er een onvoldoende veneuze afvoer. In principe bevatten de venen meer bloed, wat een hogere druk op de wanden van de venen veroorzaakt. Beginnende spataderen zullen geen belemmering voor saunabezoek vormen, maar bij ernstige vormen van spataderen moet men de sauna liever mijden.

Vuistregel is: verbiedt een arts met de benen in de zon te gaan zitten, dan geen saunabezoek.

Voor alles geldt echter: wie een saunabad wil ondergaan maar gehinderd wordt door geestelijke of lichamelijke gebreken, moet advies vragen aan de huisarts, of er enig bezwaar bestaat.

==>> naar boven

==> terug naar tarieven

Stoomsauna

sauna uithoorn
sauna mijdrecht
sauna aalsmeer

alleen in combinatie met een massage
Copyright 2010-2021 Wellness Massage Uithoorn © Copyright foto's: Maya Jansen.